Login / Logout
Home Mapa sajta Kontakt
    O nama        Proizvodi        Rešenja        Usluge        Podrška/Download   

Home / EMV


EMV


EMV (Europay Mastercard VISA) predstavlja skup standarda za prihvat i izdavanje platnih kartica sa čipom.

U svetu je trenutno u toku velika akcija uvođenja EMV-a u tokove elektronskog plaćanja i konačnog povlačenja zastarelih magnetnih kartica. Nažalost, predviđeno vreme za završetak ove akcije se procenjuje na nekoliko godina i konstantno se povećava. Razlog je, naravno, finansijske prirode – naime u svetu trenutno postoje milioni bankomata i POS-ova koji ne podržavaju prihvat čip kartica, od kojih se neki mogu prilagoditi (upgrade-ovati), dok se velika količina može samo zameniti novim, što predstavlja veliko finansijsko opterećenje za vlasnike ovih uređaja, koje oni ne mogu podneti tako brzo. Najveći problem predstavlja Amerika, gde se kartičarstvo razvilo najranije i gde je tržište postalo pretrpano ovim EFT (Electronic Fund Transfer) terminalima mnogo pre nego što se o ikakvim čip tehnologijama uopšte i razmišljalo.
U ovom prelaznom periodu se koriste kombinovane kartice – i sa čipom i sa magnetnom pistom,  pa gde je to podržano, koristi se čip, a u suprotnom magnetna pista.

EMV kartice su konačno postale praksa i ostalo je samo pitanje vremena kada će postati i obaveza.

Što se tiče tržišta Srbije i Crne Gore, beleži se, doduše jako stidljiv, početak i prvi pionirski projekti. Naša sreća u nesreći je što smo sa kartičarstvom (po drugi put) počeli dosta kasno, pa ne bi trebali da imamo mnogo problema u prilagođavanju EMV-u kao Amerikanci.

Prednosti EMV su očigledne i uglavnom se odnose na funkcionalnosti koje pruža čip. Za razliku od statičke strukture magnetne piste koja omogućava samo zapis i čitanje podataka, čip sadrži mikroprocesor sa svojim operativnim sistemom i celim skupom komandi koje može izvršiti. Fajl sistem na čipu kontroliše ko i pod kojim uslovima može pristupiti sadržajima u memoriji. Ono što je jako važno je da je podržan siguran rad sa ključevima. To podrazumeva da se ključevima, pošto se učitaju u zaštićenu memoriju (učitavaju se u čistom obliku ili kriptovani transportnim ključem), nikako više ne može pristupiti direktno, već samo indirektno kroz kriptografske funkcije koje izvodi mikroprocesor kartice. Značajna je i multiaplikativnost čipa. Kod EMV-a svaka aplikacija predstavlja po jedan tip kartice, sa svim svojim neophodnim podacima i ključevima. Tako je moguće da se na jednoj kartici nađe i više aplikacija (različitih platnih sistema).

 

Sa ponosom možemo istaći da su stručnjaci Zeta systema, u Srpskoj banci, implementirali jedan od prvih EMV sistema u zemlji. Neki od podsistema, kao što je npr. podsistem za samostalno (in-house) izdavanje EMV kartica - CardFactory su prvi takve vrste na ovim prostorima.

 


 

 

 


 

Home | Proizvodi | Rešenja | Usluge | Podrška/Download | O nama
Mapa sajta | Kontakt | Login/Logout

 S
va prava zadržana © Zeta system 1993-2007